La Ribera d’Ebre compta únicament amb tres monografies onomàstiques: Benissanet, Rasquera i ara Vinebre.

ONOMÀSTICA DE VINEBRE

Dins dels actes de la 6a Fira de Nadal va tenir lloc la presentació del llibre Onomàstica de Vinebre de la doctora en filologia catalana, professora de la Universitat Rovira i Virgili i vinebrana Sílvia Veà Vila. El doctor i professor de filologia catalana Pere Navarro va ser l’encarregat d’obrir la presentació amb una explicació sobre els estudis onomàstics al nostre territori i sobre el treball realitzat per la Sílvia. Seguidament va ser el torn de paraula de l’autora en què va començar explicant fil per randa el motiu de per què ha escrit aquest llibre així com el procés que va seguir per realitzar-lo. Veà divideix el llibre en tres blocs principals.

El primer bloc el dedica a què el lector es posi en situació i context. Fa un petit pròleg, justificació, història i descripció de Vinebre. A continuació ens fa una explicació del contingut que trobarem al llibre i dels criteris que ha fet servir, així com les fonts orals i escrites utilitzades.

Al segon bloc ens narra i enumera un llistat de noms que analitza com ara: indrets urbans, cognoms antics, indrets rurals actuals…

El tercer i últim bloc fa referència als annexos (llistes de mapes i plànols del municipi) i a la bibliografia utilitzada per editar el llibre. Com anècdota l’autora va puntualitzar que els noms de les cases va ser el que va trobar més complicat i el que li va fer pensar més va ser el significat del camí del coster de la barca. “Vinebre tenia dos braços de riu, un passava per davant de Vinebre i l’altre per davant d’Ascó. Si hi havia dos braços, era normal no posar allí la barca o posar dues barques, ja que quan venien les riuades s’ho emportava tot. Tenia més sentit posar-la més amunt. Per tant és probable que el nom provingui perquè abans hi havia una barca per passar i no pas on està la que hem conegut nosaltres” va afegir en relació al nom. A continuació Veà va concloure la seva xarrada esmentant i explicant l’onomàstica de diversos noms de finques de Vinebre com ara: Riuran, Asclapes i l’horta de Sidesà entre d’altres.

Un cop finalitzada la xarrada l’autora va poder signar uns exemplars de la seva monografia als assistents juntament amb aperitiu organitzat per l’Ajuntament.